Термінові переговори в Туреччині! Історичне рішення – деталі дізнались вперше: доля України. Переможемо!

Військові делегації з Туреччини, Росії, України та представники ООН зберуться в середу в Стамбулі, щоб обговорити розблокування експорту українського зерна. 

Про це заявив у вівторок міністр оборони Туреччини Хулусі Акар.

Акар сказав, що делегація міністерства оборони Туреччини раніше відвідала Москву та Київ для обговорення проблеми, яка вже призвела до глобальної продовольчої кризи.

Він додав, що зустрічі дали позитивні результати.

Чотиристороння зустріч відбудеться у Стамбулі 13 липня.

Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів телефонні розмови з Владіміром Путіним і Володимиром Зеленським, у яких обговорили  проблеми вивезення зерна з України і необхідність створити коридори у Чорному морі.

Ердоган наголосив, що прагне, аби в Україні настав мир, і заявив, що Туреччина продовжує працювати над розробленим ООН планом постачання українських зернових продуктів на світовий ринок.

Турецький лідер заявив, що вирішення війни між Україною та Росією “в будь-якому випадку буде дипломатичним шляхом” і запевнив, що Анкара готова запропонувати будь-яку підтримку, зокрема сприяння та посередництво, у Стамбульському процесі.

Ердоган також подякував президенту України за святкові привітання, які він висловив турецькою мовою в опублікованому ним відеозверненні з нагоди Курбан-байраму.

Своєю чергою Володимир Зеленський повідомив, що в розмові з Ердоганом “подякував за висловлені співчуття щодо чергових мирних жертв агресії РФ” і обговорив важливість розблокування портів та відновлення експорту зерна.

“Також маємо запобігати вивезенню Росією нашого зерна з тимчасово окупованих територій”, – зазначив глава держави у Twitter.

 

 

Україна та західні держави звинувачують Росію у крадіжці українського зерна і блокуванні українських портів, що загрожує продовольчим поставкам у світі. Загарбник, звичайно що, це заперечує.

Одне із суден, згідно із супутниковим знімком, після виходу із Севастополя було помічено в сирійському порту міста Латакія, де з нього розвантажували українське зерно.

Незаконне вивезення Росією українського зерна через окупований Крим до третіх країн розслідує українська прокуратура.

5 липня Ердоган заявляв, що в наступні дні “посилить переговори” щодо розблокування експорту зерна з України морським шляхом і очікує на прогрес “протягом десяти днів”.

За словами Голови Офісу президента України Андрія Єрмака, розблокування українських портів – це одна з ключових складових глобальної продовольчої безпеки. Про це він написав у своєму Телеграм

“Нам потрібно зробити це якомога швидше. Ми вважаємо, що питання розблокування експорту українського зерна має вирішуватися під егідою ООН. Генсекретар Антоніу Гутерріш долучений до цього процесу, ми вдячні йому за це, – наголосив він. – Потрібно розуміти, що сильні позиції наших військових у Чорному морі дозволять повернути безпечну навігацію суден, що також є важливим для забезпечення захисту національної та регіональної безпеки. Це для України – пріоритет.”

Також, на його думку це дозволить відновити експорт українського зерна та забезпечити продовольчу безпеку світу.

Раунд перемовин щодо навігації в Чорному морі відбудеться завтра у Стамбулі.

Там запланована зустріч українських та турецьких представників.

Після цього відбудеться розширена зустріч між Україною, Туреччиною, ООН та рф, на якій мають обговорюватися питання функціонування морських коридорів для експорту зерна. Для України питання безпеки є ключовим.

Деталі Голова ОП пообіцяв розповісти згодом.

Оставьте первый комментарий

Отправить ответ

Ваш e-mail не будет опубликован.


*